Съдържание

 

 1. Увод
 2. Какво е C#?
 3. Работната среда (IDE)
 4. Създаване на проект

 

Увод

В тази поредица уроци, ще изучите един доста мощен и бърз език за програмиране – C# (произнася се Си Шарп). Уроците ще бъдат за напълно начинаещи и ако има нещо неясно ще можете да попитате в коментарите или да ми пишете ЛС в сайта.

Какво е C#?

C# е обектно-ориентиран език за програмиране, който е разработен от Microsoft, като част от софтуерната платформа .NET. Програмите на C# представляват един или няколко файла с разширение .cs, в които се съдържат дефиниции на класове и други типове.

Работната среда (IDE)

За да пишете на C# ще ви е необходим текстов редактор и компилатор. Препоръчвам ви да използвате Visual Studio, защото той има текстов редактор, компилатор и доста полезен дебъгър.
Visual Studio е интегрирана среда за разработка, което значи, че включва всичко необходимо да пишете и да компилирате код на C#. Платена е, но има и безплатна версия (Express версия ), която може да използвате. Моят съвет е да свалите като за начало безплатната версия и да не бързате да я закупувате. За тези уроци, няма голямо значение коя версия ще използвате. Аз ви препоръчвам да изтеглите поне “Visual C# Express 2010”. Аз използвам версия 2012, но както казах няма голямо значение. Можете да свалите Visual C# Express версията от ТУК. Изберете си език ( препоръчвам английски ) и кликнете върху линка “Install Now”. След като приключите с инсталацията, продължете към следващата секция.

Създаване на проект

Време e да създадете вашата първа програма на C#. За целта отварете Visual Studio после от менюто File -> New Project и ще ви излезе прозорец подобен на този по-долу. Изберете Console Application.

Задайте име на проекта. Когато сте готови цъкнете OK. След няколко секунди Visual Studio-то ще създаде проекта ви с начално генериран код. Ако всичко е наред кодът би трябвало да е следният:

 1. using System;
 2. using System.Collections.Generic;
 3. using System.Linq;
 4. using System.Text;
 5. using System.Threading.Tasks;
 6. namespace ConsoleApplication2
 7. {
 8.          class Program
 9.         {
 10.               static void Main(string[] args)
 11.               {
 12.               }
 13.         }
 14. }

Не се притеснявайте, ако не го разбирате. В следващия урок ще се опитам да обясня какво прави всичко това. И не всичко ще ви е необходимо. Следващото нещо, което трябва да направите, е да добавите Console.WriteLine(“Hello world!”); във вашия код между големите скоби на Static void Main.

Вашият код трябва да изглежда по следния начин:

 1. using System;
 2. using System.Collections.Generic;
 3. using System.Linq;
 4. using System.Text;
 5. using System.Threading.Tasks;
 6. namespace ConsoleApplication2
 7. {
 8.          class Program
 9.          {
 10.                 static void Main(string[] args)
 11.                 {
 12.                      Console.WriteLine(„Hello World!“);
 13.                 }
 14.          }
 15. }

Натиснете клавишната комбинация CTRL-F5 за компилиране. След няколко секунди трябва да ви се появи прозорец (конзола), който ще изглежда по следния начин и ще изведе текста Hello World.

Уроци по програмиране
Честито! Това е вашата първа програма написана на C#!

Автор: Христо Христов